mandag 30. januar 2017

Sang for de alle yngste




Målgruppe: 0-3 år

Mål: Oppleve mestring i et sosialt felleskap, bli kjent med ulike sanger 
og oppleve gleden av musikk i barnehagen.

Hvordan: Vi er en familie på fem, er en fengende sang for de yngste. I sangen teller vi til fem, vi bruker fingrene for hvert pinnsvin. 
Vi bruker også bevegelser når vi synger makk, snegle og kakkerlakk. Makk tar du pekefingeren i håndflaten og vrikker på den.
 Sneglene bruker du pekefing og langefing på begge hendene og lager "hermetegn". Og kakkerlakk kiler du barna på magen.
 Dette syntes de yngste barna er gøy, og når de kjenner til sangen sitter de å venter på kakkerlakken som kommer å kiler dem.
 Da kan vi gjerne lage en lyd også når vi kiler barna. 

Hvorfor: Denne sangen stimulerer kroppsbevissthet. Vi bruker hendene når vi teller pinnsvin, så her tar vi for oss tallramsen.
 For de yngste barna kan det skape trygghet og nærhet når vi kiler dem på magen (Berre,2012 s.30)

Litteraturliste: Berre, Å. (2012). Mer musikk!: Med de minste. Oslo: Norsk Noteservice

Sang med dans og bevegelse



Målgruppe: 2-6 år

Mål: Barna opplever glede gjennom dans og bevegelse. Sanger med dans og bevegelse er også med å styrker barnas kroppsbevissthet og motorisk.

Hvordan:
Du halling, Du halling er en sang med bevegelse. Alle står i ring å holder hendene. Mens vi synger Du halling, Du halling nå må du ete mykje graut, går vi rundt i ring. Når vi synger med honning, med honning så blir du stor og staut, så går vi rundt i ring motsatt vei. Og tilslutt når vi synger tralalala, går vi innover mot midten og stopper når vi sier stopp.  

Hvorfor: Fysisk bevegelse er et viktig element i musikk. Barn er født fysisk aktive og det kan derfor være vanskelig å sitte stille i en musikksamling. (Kulset,2015,s.32) Derfor kan det være viktig å ha en sang med dans og bevegelse. Dans og bevegelse kan også visualisere formen eller oppbygningen i musikken. Variasjoner i tempo og dynamikk kan synliggjøres med kroppslige bevegelser (Sæther,s.40)

Litteraturliste: 
Kulset, N.B (2015). Musikk og andrespråk: Norsk tilegnelse for små barn med annet morsmål. Oslo: Universitetsforlaget
Sæther, M. & Angelo, E. (2012). Barnet og musikken: Innføring i musikkpedagogikk for barnehagelærerstudenter. Oslo: Universitetsforlaget.





Sang med akkompagnement


Målgruppe: 3-6 år

Mål: Gleden av felleskap og bli kjent med instrumenter, og oppleve gleden av musikk i barnehagen

Hvordan: Åkken Bom er en sang barna bli glad i, hvor vi møter en morsom liten kar som heter Åkken Bom. Her har jeg laget akkorder til gitar. Når man har sunget alle versene kan barna selv improvisere og velge hva på Åkken Bom som er laget av hva. Dette pleier barna syntes er kjempe morsomt!

Hvorfor: Å introdusere forskjellige instrumenter for barn i barnehagen gir dem musikk erfaring som er grunnlag for senere musikk opplæring. Noen barn ønsker å eksprimentere med instrumenter, andre nyter å lytte. Instrumenter kan være en inngang til gode felles opplevelser sammen med barna (Berre,2012,s.178)

Litteraturliste: Berre, Å.(2012). Mer musikk!: Musikk med de minste. Oslo: Norsk Noteservice.

Regle


Målgruppe: 3-6år

Mål: Rim og regler gir barna rytmetrening og stimulerer utviklingen av talespråket. 

Hvordan: Reglen bjørnejakt blir som en reise sammen med barna. Denne kan vi bruke når vi er ute på tur eller inne i barnehagen. Barna får opplevelser med lyd, rytme og bevegelser.

Hvorfor: Rim og regler er barns lek med fantasien og ord. Det er lek med rytme, lyd og form. Ikke minst rytmetrening (Berre,2012,s.142). I rim og regler er det ikke noe fasit svar, og nye ord kan dukke opp. Barn er glad i gjentakelser og derfor er rim og regler fint å bruke i barnehagen. De øver og nyter når den voksne gjentar rim og regler (Berre,s.184)





Målgruppe: 0-3år

Mål: Rim og regler gir barna rytme trening og stimulerer utviklingen av talespråket. 

Hvordan: Himpel og Pimpel er en fingerlek-regle. Her er tomlene Himpel og Pimpel. 

Hvorfor: "Fingerleker undestreker, understøtter ord, musikk og tekst" (Berre,2012.s.172). Fingerleker kan også hjelpe å forstå hva ordene betyr. Barn får visualisert ord og det er en god måte å lære på. 




Målgruppe: 3-6 år

Mål: Rim og regler gir barna rytme trening og stimulerer utviklingen av talespråket. 

Hvordan: Det var en gang et hus er en regle med gjentakelse. Tingene i reglen blir også mindre og mindre og kan styrke barns begrepsforståelse. I denne reglen kan også barna bruke fantasien og lage en egen regle med utgangspunkt i samme struktur. Barna kan komme på med ting som starter stort og som blir mindre og mindre. 

Hvorfor:  Rim og regler er barns lek med fantasien og ord. Det er lek med rytme, lyd og form. Ikke minst rytme trening (Berre,2012,s.142). I rim og regler er det ikke noe fasit svar, og nye ord kan dukke opp. Barn er glad i gjentakelser og derfor er rim og regler fint å bruke i barnehagen. De øver og nyter når den voksne gjentar rim og regler (Berre,2012, s.184)

Litteraturliste: Berre, Å. (2012) Mer musikk!: Musikk for de minste. Oslo: Norsk Noteservice.